[Ebook Việt Hoá] House plants: A guide to choosing and caring for indoor plants – HENS AND CHICKS (Echeveria sp.) 

5/5 - (10 bình chọn)
 

Xem thêm các phần khác của sách

English

HENS AND CHICKS

BOTANICAL NAME

  • Echeveria sp.

Echeverias are tropical hens and chicks and are quite often mistaken for sempervivums, their hardy northern look-alikes. On the other hand, they like to be kept warm and given plenty of light. If exposed to freezing temperatures, they may die. If you have a high-light window, these would be perfect. These succulents come in many different forms and colors.

LIGHT PREFERENCE

Choose the brightest spot in the house, such as a south-facing windowsill. If in too low a light, these succulents will stretch for the light. They may still stretch even in an unobstructed south window, so in winter benefit from being grown under electric lights.

WATERING

These succulents need a fast-draining potting medium.Water thoroughly, then let the medium almost
dry out before watering again. In the winter, wait longer to water than you did in the growing season.

FLOWER

The flowers of echeverias are usually orange or yellow and are held on arching stems about 1 foot (0.3 m) above the foliage.

SIZE

There are small varieties that are inches across to large varieties that can be 2 feet (0.6 m) across.

PROPAGATION

Echeverias make offsets which can be separated and potted up individually. Echeverias can also be propagated by individual leaves. Pull a leaf off, let the end callus over, and then lay on top of a moist medium. Small plantlets will form at the end of the leaf.The whole plant can be cut off its stem and laid onto of a container of potting medium, and it will form roots. The naked stem may sprout new plantlets that can also be removed and potted.

CULTIVARS

There are so many cultivars to choose from. Here are just a few:

  • Echeveria ‘BLACK PRINCE’ – This is a cultivar with dark burgundy leaves.
  • Echeveria ‘PERLE VON NURNBERG’ – A purplish-gray sheen is the main feature of this cultivar.
  • Echeveria ‘TOPSY TURVY’ – The gray color of this popular cultivar isn’t too memorable, but the shape of the leaves is. They turn up at the ends and come to a point.
  • Echeveria SHAVIANA ‘ROSEA’  – This cultivar has ruffled edges on a blue-colored plant with purple shading. A showstopper!
Echeveria ‘BLACK PRINCE’
Echeveria ‘BLACK PRINCE’
Echeveria ‘PERLE VON NURNBERG’
Echeveria ‘PERLE VON NURNBERG’
Echeveria ‘TOPSY TURVY’
Echeveria ‘TOPSY TURVY’
Echeveria SHAVIANA ‘ROSEA’  
Echeveria SHAVIANA ‘ROSEA’

Tiếng Việt

TRƯỜNG SINH THẢO CHÚC (HENS AND CHICKS)

TÊN THỰC VẬT

  • Echeveria sp.

Trường Sinh Thảo Chúc là loài cây nhiệt đới và thường bị nhầm lẫn với loài sempervivums bởi những chiếc răng cưa cứng cáp của chúng khá giống nhau. Tuy nhiên loài này ưa ấm và phù hợp với vị trí có nhiều ánh sáng. Nếu tiếp xúc với nhiệt độ âm, cây có thể chết. Nếu nhà bạn có một cửa sổ nhiều ánh sáng, cây này sẽ là một lựa chọn rất hoàn hảo. Những loài mọng nước này có nhiều hình dáng và màu sắc khác nhau. 

ÁNH SÁNG

Chọn vị trí sáng nhất trong nhà, chẳng hạn như bệ cửa sổ quay về hướng Nam. Nếu trong điều kiện ánh sáng quá thấp, những loài mọng nước này sẽ vươn về phía ánh sáng. Chúng vẫn có thể vươn dài ngay cả khi được đặt tại cửa sổ phía Nam, vì vậy vào mùa đông nên để cây dưới ánh đèn điện.

NƯỚC

Những loài mọng nước này cần một chiếc chậu thoát nước nhanh, tưới nước thật kỹ, sau đó để cho bầu đất khô gần hết trước khi tưới lại. Vào mùa đông, hãy tưới nước ít hơn so với mùa sinh trưởng.

HOA

Hoa của cây thường có màu cam hoặc vàng và mọc trên thân cây cách tán lá khoảng 1 foot (0,3 m).

KÍCH THƯỚC

Những giống nhỏ có chiều ngang vài inch và những giống lớn có thể dài tới 2 feet (0,6 m).

NHÂN GIỐNG

Loài cây này tạo ra các chồi con có thể được tách ra và trồng riêng lẻ. Cây cũng có thể được nhân giống bằng lá. Cắt lá khỏi cây, để cho vết cắt chai sần rồi đặt lá lên trên một lớp phân trộn ẩm. Những cây con nhỏ sẽ hình thành ở cuối lá, khi đó hãy trồng cây con vào chậu cây để chúng hình thành rễ. Cây mẹ cũng có thể mọc ra các cây con mới, bạn có thể tách và trồng trong chậu riêng.

GIỐNG CÂY TRỒNG

Có rất nhiều giống cây trồng để bạn lựa chọn. Đây chỉ là một vài giống cây:

  • Trường Sinh Thảo Chúc ‘BLACK PRINCE’ – Đây là một giống cây trồng có lá màu đỏ tía sẫm.
  • Trường Sinh Thảo Chúc ‘PERLE VON NURNBERG’ – Lá màu xám ánh tía là đặc điểm chính của giống cây này.
  • Trường Sinh Thảo Chúc ‘TOPSY TURVY’ – Màu xám của giống cây phổ biến này không quá đặc biệt, nhưng cây gây ấn tượng bởi hình dạng của lá. Lá lần lượt xuất hiện ở gốc và mọc đến ngọn.
  • Trường Sinh Thảo Chúc SHAVIANA ‘ROSEA’ – Giống cây này có các cạnh xù phía trên những chiếc lá cây màu xanh lam xen tím. Một loài cây hấp dẫn!
Echeveria ‘BLACK PRINCE’
Trường Sinh Thảo Chúc ‘BLACK PRINCE’
Echeveria ‘PERLE VON NURNBERG’
Trường Sinh Thảo Chúc ‘PERLE VON NURNBERG’
Echeveria ‘TOPSY TURVY’
Trường Sinh Thảo Chúc ‘TOPSY TURVY’
Echeveria SHAVIANA ‘ROSEA’  
Trường Sinh Thảo Chúc SHAVIANA ‘ROSEA’

Xem thêm các phần khác của sách

Trả lời

0988110300
chat-active-icon