[Ebook Việt Hoá] What’s wrong with my houseplant?: Rex begonia (Begonia rex)


Xem thêm các phần khác của sách

ENGLISH

Begonia rex has been used extensively in hybridization with Begonia masoniana and other species and hybrids to give rise to the Rex Cultorum group of complex hybrids, known collectively as rex begonias. Rex begonias, with their showstopping foliage, are the kings of the begonia world. Shimmering colors reminiscent of fine ceramics on spiral-shaped leaves to 6 inches long are the hallmarks of these plants. Stunning patterns, ribbons, and marks of iridescent silver, glittering rose, and dark green and burgundy velvet create infinite variations from one plant to the next. Some have leaves with smooth margins and some have toothed, fringed, or lobed leaves. As with all begonias, leaves are asymmetrical. One side of the leaf is much longer and wider than the other side, which causes them to grow in a spiral or coil. The same phenomenon gives rise to the attractive but more sedate leaf shape of the angel wing begonias. Rex begonias kick it up a notch, however, and many have tightly coiled foliage. No two plants are alike, and most garden centers and nurseries offer a wealth of choices.

ex begonia (aka fancy-leafed begonia, iron cross, king begonia, painted-leaf begonia).
Rex begonia (aka fancy-leafed begonia, iron cross, king begonia, painted-leaf begonia).

Flowers of rex begonias are pretty enough, but they’re small, pink, and completely upstaged by the dramatic leaves. These evergreen perennials generally spread to 2 feet but are only half as tall, short enough to do well under artificial lights. Some go dormant in winter and will even drop their leaves. If your plant does this, let it rest. Don’t let it dry out completely, but water it much less frequently and don’t fertilize it when it’s dormant. In the spring it will resume active growth and be drop-dead gorgeous once again.

OPTIMUM HOUSEHOLD ENVIRONMENT

Read the Introduction for the specifics of each recommendation.

MEDIUM LIGHT.

Light from an east window filtered by sheer curtains is ideal. Low light from a north window also works well, as does artificial light. Do not put rex begonias in direct hot sun because it will burn the foliage.

MODERATE TEMPERATURE.

Daytime 70 to 80°F, nighttime 60 to 70°F.

MODERATE WATER.

Water whenever the top of the potting medium becomes dry to a depth of 1 inch. Be careful not to overwater; these plants are susceptible to root rot.

HUMIDITY.

Rex begonias want high humidity, but don’t mist them because it encourages powdery mildew and gray mold. Put the pot in a saucer or tray of water, making sure the bottom of the pot never sits directly in the water by raising the pot up on pot feet or pebbles.

POTTING MEDIUM.

Use any good organic, well- drained, general-purpose potting soil that incorporates organic fertilizer, mycorrhizal fungi, and other beneficial microbes.

FERTILIZER.

Use any liquid organic fertilizer where the first number (nitrogen) is higher than the other two. Apply at half-strength every two weeks.

POTTING.

When your plant needs up-potting, shift it to a container with a diameter 4 inches larger than the current pot. Use shallow pots for these beauties.

PROPAGATION.

Rex begonias are easy to propagate by division of the rhizome and from leaf cuttings.

COMMON PROBLEMS

Watch for brown leaf tips (page 246), mealybugs (page 262), and powdery mildew (page 272).


Tiếng Việt

Thu Hải Đường Lá Lông (Begonia rex) đã được sử dụng rộng rãi trong việc lai tạo với B. masoniana và các loài khác và các giống lai tạo ra nhóm Rex Cultorum gồm các giống lai phức tạp, được gọi chung là Rex Begonias. Thu Hải Đường Lá Lông, với những tán lá rực rỡ, là vua của thế giới Thu Hải Đường. Màu sắc lấp lánh gợi nhớ đến những hạt nhỏ trên những chiếc lá hình xoắn ốc dài tới 15 cm là đặc điểm nổi bật của những loài cây này. Các hoa văn của những chiếc lá óng ánh, cùng màu xanh lá cây đậm và đỏ tía tạo ra nhiều biến thể giữa các cây. Một số cây có lá với mặt nhẵn và có răng, tua hoặc lá xẻ thùy. Giống như tất cả các loại Thu Hải Đường, Thu Hải Đường Lá Lông (Begonia rex) lá không phải là hình chữ nhật. Một mặt của lá dài và rộng hơn nhiều so với mặt còn lại, khiến chúng phát triển theo hình xoắn ốc hoặc cuộn tròn. Điều này đã tạo ra hình dạng lá hấp dẫn nhưng quyến rũ hơn của lá Thu Hải Đường Cánh Thiên Thần Đỏ. Tuy nhiên, Thu Hải Đường Lá Lông (Begonia rex) đã nâng nó lên một bậc vì nhiều cây có tán lá cuộn chặt. Không có hai cây nào giống nhau, và hầu hết các vườn ươm có đa dạng chủng loại.

ex begonia (aka fancy-leafed begonia, iron cross, king begonia, painted-leaf begonia).
Thu Hải Đường Lá Lông (Begonia rex còn được gọi là fancy-leafed begonia, iron cross, king begonia, painted-leaf begonia).

Hoa của Thu Hải Đường Lá Lông (Begonia rex) đủ đẹp, nhưng chúng nhỏ và có màu hồng và hoàn toàn nổi bật bởi những chiếc lá. Những cây lâu năm thường xanh này thường lan rộng đến 60 cm nhưng chỉ cao bằng một nửa, đủ ngắn để sống tốt dưới ánh sáng nhân tạo. Một số cây không phát triển vào mùa đông và thậm chí sẽ rụng lá. Nếu cây có những dấu hiệu này, hãy để nó nghỉ ngơi. Đừng để nó khô hoàn toàn, nhưng hãy tưới nước ít hơn và không bón phân khi nó không phát triển. Vào mùa xuân, cây sẽ tiếp tục phát triển tốt và lại trở nên tuyệt đẹp.

MÔI TRƯỜNG TỐI ƯU HÓA

Những điều kiện để chăm sóc cây Thu Hải Đường (Begonia rex) bao gồm:

ÁNH SÁNG VỪA

Ánh sáng lý tưởng cho cây là từ cửa sổ hướng Đông được che bằng rèm mỏng. Ánh sáng nhân tạo và ít ánh sáng từ cửa sổ hướng Bắc cũng thích hợp cho cây. Không đặt cây dưới ánh nắng trực tiếp vì có thể gây cháy tán lá.

NHIỆT ĐỘ THẤP

Nhiệt độ ban ngày từ 21 đến 26°C, nhiệt độ ban đêm từ 15 đến 21°C.

ÍT NƯỚC.

Tưới nước bất kì khi nào bầu đất khô tới 2,5 cm. Hãy cẩn thận để không tưới quá nhiều nước, loiaf cây này rất dễ thối rễ.

ĐỘ ẨM.

Cây Thu Hải Đường (Rex begonias) ưa ẩm cao nhưng đừng phun sương cho cây bởi vì sẽ làm tăng khả năng tạo rệp và nấm mốc. Đặt chậu vào đĩa hoặc khay nước, đảm bảo đáy chậu không trực tiếp chạm xuống nước bằng cách đặt chậu kên giá đỡ hoặc đá cuội.

SANG BẦU ĐẤT.

Sử dụng loại đất chậu hữu cơ đa mục đích, thoát nước tốt để kết hợp với phân bón hữu cơ, nấm cộng sinh và các vi khuẩn có lợi khác.

PHÂN BÓN.

Sử dụng phân bón dạng lỏng mà có chất thứ nhất (ni-tơ) cao hơn hai chất còn lại (phot-pho và ka-li). Bón cho cây hai lần một lần.

SANG CHẬU.

Khi cây sang chậu, chuyển cây tới một chậu có đường kính lớn hơn đường kính chậu hiện tại 10 cm. Sử dụng chậu nông trông cây sẽ đẹp hơn.

NHÂN GIỐNG.

Cây Thu Hải Đường (Rex begonias) dễ dàng nhân giống bằng cách phân chia thân rễ và cắt lá.

NHỮNG VẤN ĐỀ THƯỜNG GẶP

Đề phòng bệnh nâu đầu lá (trang 246), bệnh rệp sáp (trang 262) và bệnh phấn trắng (trang 272).


Xem thêm các phần khác của sách
Xem ngay

Trả lời

0988110300
chat-active-icon