[Ebook Việt Hoá] What’s wrong with my houseplant?: Coontie (Zamia pumila)


Xem thêm các phần khác của sách

ENGLISH

Coontie (Zamia pumila) is a small, tough, very slow growing woody cycad. Because these plants thrive in sun or shade, have high drought tolerance, moderate salt tolerance, and are cold hardy to zone 9, coonties are widely used in outdoor landscaping. All these virtues combine to make them excellent houseplants as well, less than 2 feet tall and wide indoors in containers. Coonties are frequent bonsai subjects because they can remain the same size for years.

Cycads are ancient gymnosperms—conifers, like ginkgos and pine trees. Like all cycads, coon- tie is dioecious, meaning there are male plants and there are female plants. In their cones, male plants produce only pollen, and female plants produce only seeds, which are bright orange. Coontie has thick, short, fleshy, tuberous stems that multiply underground to form large clumps. Leaves are dark green, stiff, glossy, fine-textured, evergreen, and fern-like. Each leaf is pinnately compound (feather-like) and up to 2 feet long. Individual plants are variable in leaflet shape; some plants have wide and flat leaflets and some have narrow ones. Several leaves are borne clustered at the tops of the short stems. New foliage is covered with short, rusty-brown hairs.

Coontie (aka Florida arrowroot, comfort root, Seminole bread).
Coontie (aka Florida arrowroot, comfort root, Seminole bread).

Leaves, seeds and stems of coontie are poisonous, causing severe liver failure in people and pets. The seeds are the most toxic part of coontie, but all parts are poisonous, and the plant should be kept in an out-of-the-way place. If you suspect a person or pet has ingested parts of this plant, call your local emergency hotline, poison control center, or vet. it to a container with a diameter 2 inches larger than the current pot. Up-pot again every two to three years until it is as big as you want it to get. Plants grow very slowly and do not mind being somewhat rootbound.

OPTIMUM HOUSEHOLD ENVIRONMENT

Read the Introduction for the specifics of each recommendation.

MEDIUM LIGHT.

Coontie does best with full sun, filtered by sheer curtains, from a south, east, or west window. It tolerates low or high light, but it grows better with medium filtered light.

 

LOW TEMPERATURE.

Daytime 65 to 75°F, nighttime 55 to 65°F.

LOW WATER.

Water whenever the top of the potting medium becomes dry to a depth of 2 inches.

HUMIDITY.

Coontie does not generally suffer from dry air and does not need to be misted.

POTTING MEDIUM.

Use any good organic, cactus and succulent potting soil that incorporates organic fertilizer, mycorrhizal fungi, and other beneficial microbes.

FERTILIZER.

Use any organic fertilizer, in either a powder or liquid formulation, where the first number (nitrogen) is higher than the other two. Apply dry fertilizer once in early spring and again in June. Apply liquid fertilizer at half-strength every two weeks in spring and summer. Stop feeding in fall and winter.

POTTING.

When coontie needs up-potting, shift it to a container with a diameter 2 inches larger than the current pot. Up-pot again every two to three years until it is as big as you want it to get. Plants grow very slowly and do not mind being somewhat rootbound.

PROPAGATION.

Coontie is easy to propagate from seed and from pups.

COMMON PROBLEMS

Watch for scale insects (page 262) and root rot (page 272).


TIẾNG VIỆT

Cọ Coontie (Zamia pumila) là một loại cây thân gỗ nhỏ, chắc khỏe, thuộc lớp Tuế và phát triển rất chậm. Vì những loại cây này có thể phát triển tốt trong nắng hoặc bóng râm, chịu hạn cao, chịu mặn trung bình và chịu lạnh ở vùng độ cứng số 9 (theo thang USDA) nên Cọ Coonties hay được trồng ngoài trời. Tất cả những tính chất tốt đẹp này kết hợp với nhau làm cho chúng trở thành những cây cảnh trong nhà tuyệt vời với kích thước chưa đầy 60cm. Cọ Coonties là cây cảnh được ưa thích vì kích thước của chúng thường không thay đổi trong nhiều năm.

Cây thuộc lớp Tuế là cây hạt trần cổ đại giống như cây lá kim, cây Bạch Quả và cây Thông. Giống như tất cả các loài cây lớp Tuế, Cọ Coontie là loài đơn tính, có nghĩa là có cây đực và cây cái. Trong nón của chúng, cây đực chỉ tạo phấn hoa và cây cái chỉ tạo hạt, có màu cam sáng. Cây có thân củ dày, ngắn, nhiều thịt, mọc dưới đất tạo thành từng chùm lớn.

Lá có màu xanh đậm, cứng, bóng, có vân mịn, thường xanh và giống Dương Xỉ. Các lá nhìn giống như lông vũ và dài tới 60cm. Các cây riêng lẻ có dạng lá nhỏ khác nhau; một số cây có lá chét to và phẳng, một số cây có lại lá chét nhỏ. Một số lá mọc thành cụm ở ngọn các thân ngắn. Tán lá mới được bao phủ bởi những sợi lông ngắn màu nâu gỉ.

Coontie (aka Florida arrowroot, comfort root, Seminole bread).
Cọ Coontie (còn được gọi là Florida arrowroot, comfort root, Seminole bread).

Lá, hạt và thân cây có độc, gây suy gan nặng ở người và vật nuôi. Hạt là bộ phận độc nhất của cây, nhưng tất cả các bộ phận đều có độc nên cây cần được trồng ở nơi khuất. Nếu người hoặc vật nuôi ăn phải các bộ phận của cây này, hãy gọi cho đường dây nóng của địa phương, trung tâm kiểm soát chất độc hoặc bác sĩ thú y. Lên cây vào chậu có đường kính lớn hơn 5cm so với chậu hiện tại. Lên chậu hai đến ba năm một lần cho đến khi cây lớn như bạn muốn. Cây phát triển rất chậm và không ngại rễ cây bị giới hạn bởi chậu.

MÔI TRƯỜNG TỐI ƯU TRONG NHÀ

Đọc phần Giới thiệu để biết chi tiết cụ thể của từng khuyến nghị.

ÁNH SÁNG VỪA.

Cọ Coontie phát triển tốt nhất dưới ánh sáng gián tiếp qua rèm từ cửa sổ hướng Nam, Đông hoặc Tây. Nó có thể chịu được ánh sáng mạnh hoặc yếu nhưng ưa thích hơn cả là ánh sáng gián tiếp có cường độ trung bình.

 

NHIỆT ĐỘ THẤP.

Nhiệt độ thích hợp ban ngày từ 18 đến 24°C, ban đêm từ 13 đến 18°C.

ÍT NƯỚC.

Tưới nước khi nào mặt trên của bầu bắt đầu khô đến độ sâu 5cm.

ĐỘ ẨM.

Cọ Coontie thường không bị ảnh hưởng bởi không khí khô nên không cần phun sương.

CHUẨN BỊ BẦU ĐẤT.

Sử dụng loại đất bầu hữu cơ tốt dành cho Xương Rồng và các cây Mọng Nước, kết hợp với phân hữu cơ, nấm rễ và các vi sinh vật có lợi khác.

PHÂN BÓN.

Sử dụng các loại phân bón hữu cơ ở dạng bột hoặc dạng lỏng, trong đó hàm lượng Nitơ cao hơn hai thành phần còn lại. Bón phân khô một lần vào đầu xuân và một lần nữa vào tháng Sáu. Bón nửa hàm lượng phân lỏng hai tuần một lần vào mùa xuân và mùa hè. Ngừng bón vào mùa thu và mùa đông.

SANG CHẬU.

Khi cây cần thay chậu, hãy chuyển nó sang chậu có đường kính lớn hơn 5cm so với chậu hiện tại. Thay chậu hai đến ba năm một lần cho đến khi cây lớn như bạn muốn. Cây phát triển rất chậm và không ngại rễ cây bị giới hạn bởi chậu.

NHÂN GIỐNG.

Cọ Coontie rất dễ nhân giống từ hạt và từ cây con.

CÁC VẤN ĐỀ THƯỜNG GẶP

Đề phòng rệp vảy (trang 262) và bệnh thối rễ (trang 272).


Xem thêm các phần khác của sách

Trả lời

0988110300
chat-active-icon